05-07-2026, 12:01
Zgubiłem dziś portfel z dowodem i kartami. Nie wiem gdzie dokładnie, może w autobusie może gdzieś w sklepie. Co robić w pierwszej kolejności i czy jest ryzyko że ktoś może wyrobić kredyt na moje dane?
|
Zgubienie portfela co robić
|
|
05-07-2026, 12:01
Zgubiłem dziś portfel z dowodem i kartami. Nie wiem gdzie dokładnie, może w autobusie może gdzieś w sklepie. Co robić w pierwszej kolejności i czy jest ryzyko że ktoś może wyrobić kredyt na moje dane?
Działaj szybko bo im wcześniej tym lepiej. Pierwsze co to zastrzeż dowód przez internet na https://zastrzegam.pl/ bo to blokuje możliwość użycia dokumentu do wyłudzeń i zajmuje dosłownie chwilę. Karty zastrzegasz przez aplikację banku albo dzwoniąc na infolinię. Potem idź na policję zgłosić utratę bo potrzebujesz numeru zgłoszenia przy wyrabianiu nowego dowodu. Ryzyko kredytu na twoje dane jest realne bo banki i firmy pożyczkowe przy szybkich pożyczkach online mają różne poziomy weryfikacji i zdarzają się wyłudzenia. Po zastrzeżeniu dokumentu sprawdź w BIK czy nie pojawiły się nowe zapytania kredytowe których nie rozpoznajesz. Nowy dowód wyrabiasz w urzędzie gminy bez potrzeby starego.
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |