Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kolekcjonowanie płyt winylowych – gdzie kupujecie tanie winyle i jak o nie dbać?
Cześć!

Moja kolekcja czarnych płyt powoli rośnie, ale ceny w sieciówkach zabijają. Gdzie szukacie perełek? Polecacie jakieś sprawdzone giełdy płytowe albo sklepy online z używanymi winylami? Przy okazji – jakich akcesoriów używacie do czyszczenia igły i płyt, żeby ich nie porysować?

Z góry dzięki za odpowiedź Wink
Odpowiedz

Fakt ceny płyt winylowych to kosmos.
Ja od wielu lat nie kupiłem płyty winylowej a kolekcja ktorą posiadam jest po moim zmarłym ojcu.
Ostatnia płyta jaką kupiliśmy mu z rodziną to Iron Maiden i było to w Media Markt (wersja limitowana z nadrukami na płytach), ale to było 15 lat temu i ceny były całkiem inne.
Czasami będąc na targowiskach to szukałem nie raz stoiska z płytami ,ale gdybym teraz miał kupować płyty to wybrałbym pewnie olx.
Z tego co wiem w Zabrzu teraz jest giełda płyt winylowych w m1.

Co do czyszczenia igły to zawsze czyściłam specjalną szczoteczką i dedykowanym płynem, raz tylko uszkodziłem igłę przez nie uwagę i musiałem wymieniać
Odpowiedz

To piękna pamiątka po tacie. Taka kolekcja ma zupełnie inną wartość niż płyty kupione dzisiaj w markecie – każda z nich ma pewnie swoją historię. Iron Maiden z Media Markt sprzed 15 lat? To teraz pewnie biały kruk! Szkoda tej uszkodzonej igły, ale przy winylach to chyba chrzest bojowy każdego fana. Trzymasz te płyty głównie jako pamiątkę, czy regularnie lądują na talerzu?
Odpowiedz

(12-22-2025, 20:38)MIKI napisał(a): To piękna pamiątka po tacie. Taka kolekcja ma zupełnie inną wartość niż płyty kupione dzisiaj w markecie – każda z nich ma pewnie swoją historię. Iron Maiden z Media Markt sprzed 15 lat? To teraz pewnie biały kruk! Szkoda tej uszkodzonej igły, ale przy winylach to chyba chrzest bojowy każdego fana. Trzymasz te płyty głównie jako pamiątkę, czy regularnie lądują na talerzu?

Jako pamiątka, od 15 lat igła nie dotknęła płyty Iron Maiden. 😀 Są dwie płyty z pięknymi grafikami i boję się je uszkodzić. 
Ale jest wiele innych płyt które używam, jak np Scorpions, Queen itp.
Tej igły to rzeczywiście szkoda było, ale to nic w porównaniu z tym jak za dziecka się dobrałem do gramofonu jak taty w domu nie było. 
Położyłem igłę na płytę i zacząłem obracać nią ręcznie i nasłuchiwałem dźwięku 😂 okazało się potem, że cała igła była tak zniszczona, że jak to zobaczył to miałem szlaban przez tydzień.
Odpowiedz

Piękna historia! Trauma z dzieciństwa widać została, skoro Ironi od 15 lat pod ochroną. 😉 Ale to właśnie o to chodzi w tej pasji – o te wspomnienia i szacunek do czarnego krążka. Najważniejsze, że reszta kolekcji regularnie ląduje na talerzu. Pozdrawiam!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg. kopiowanie filmów 8mm ze szpul wszystkie mozliwe jakości przegrywanie filmów 8mm warszawa pprzegrywamy filmy szpulowe 8mm oraz je naprawiamy
pogotowie kanalizacyjne
odbiór kaset gratis kopiowanie kaset vhs wola od 20 zł za cąła kasete
rolety markizy bramy bestrolety.pl żaluzje moskitiery refleksole