Liczba postów: 24
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Chcę zamontować listwy sufitowe w całym mieszkaniu bo mam brzydkie wykończenie na styku ściany z sufitem i chcę to jakoś zakryć i upiększyć. Jakie listwy sufitowe są najlepsze do standardowego mieszkania i czy to jest skomplikowany montaż?
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Listwy sufitowe to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na szybką metamorfozę mieszkania i efekt jest zawsze bardzo ładny. Do standardowego mieszkania z normalną wysokością do 2,6 metra polecam listwy o szerokości 6 do 10 centymetrów bo większe mogą optycznie przytłoczyć przestrzeń i wyglądają lepiej w wyższych pomieszczeniach. Jeśli wnętrze jest nowoczesne wybierz profil prosty bez ozdób, jeśli bardziej klasyczne możesz pozwolić sobie na delikatny wzór. Montaż jest prosty, klej gipsowy na listwę, przykładasz do narożnika ściana-sufit i trzymasz chwilę. Najtrudniejsze są narożniki wewnętrzne i zewnętrzne bo wymagają przycięcia pod 45 stopni lub użycia gotowych narożników co jest dużo łatwiejsze. Przy całym mieszkaniu licz że narożniki zajmują tyle samo czasu co proste odcinki.