Liczba postów: 12
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Mam mieszkanie z kredytem hipotecznym i niestety mam też zaległości w spłacie rat od kilku miesięcy. Bank zaczyna wysyłać pisma o wypowiedzeniu umowy kredytowej. Czy mogę jeszcze sprzedać to mieszkanie zanim bank przejmie sprawę do komornika?
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Tak i im szybciej działasz tym lepiej dla ciebie bo masz jeszcze pole manewru. Dopóki bank nie wypowiedział umowy kredytowej i nie skierował sprawy do sądu a potem do komornika możesz swobodnie sprzedać nieruchomość. Przy sprzedaży mieszkania z kredytem hipotecznym procedura wygląda tak że z ceny sprzedaży w pierwszej kolejności spłacany jest kredyt bezpośrednio do banku przez notariusza a ty otrzymujesz nadwyżkę jeśli cena przewyższa saldo zadłużenia. Kluczowe żeby przed transakcją uzyskać z banku zaświadczenie o aktualnym saldzie zadłużenia i zgodę na wykreślenie hipoteki po spłacie. Czas jest tutaj kluczowy bo po wypowiedzeniu umowy przez bank całe saldo staje się natychmiast wymagalne i bank kieruje sprawę do windykacji co mocno komplikuje sprzedaż. Firmy skupujące nieruchomości działają szybko i mogą zamknąć transakcję w kilka tygodni co przy twoim czasie jest dużą zaletą.